STRESS COUNSELING

STRESS

Bij Stress Counseling ligt de nadruk op de begeleiding van mensen met een te hoog negatief stressgehalte, vaak met psychoso-matische klachten tot gevolg. Stress is druk, uitgeoefend op het aanpassingsvermogen van lichaam en geest. Wanneer de draaglast groter is dan de draagkracht, dan zorgt dit voor een aanhoudend gevoel van spanning, onvermogen zich te ontspannen en/of te herstellen met allerlei mogelijke kwalen als gevolg. 

SYMPTOMEN DIE KUNNEN WIJZEN OP TEVEEL STRESS: 

Hoofdpijn
Slaapstoornissen
Pijnlijke en gespannen spieren
Duizeligheid
Hartkloppingen
Lage rugpijn
Verminderd afweersysteem

Hart- en vaatziekten
Maag- en spijsverteringsklachten
Verstoring v.d. bloedsuikerspiegel
Hyperventilatie
Uitputting
Concentratieproblemen

Prikkelbaarheid
Emotionaliteit
Machteloosheid
Cynisme
Negatieve gedachtenpatronen
Lusteloosheid
Somberheid

GEBREK AAN ZELFWAARDERING / ZELFVERTROUWEN / ASSERTIVITEIT: 

Als je stressgevoelig bent, gekweld wordt door minderwaardigheidsgevoelens, onzeker staat in het leven of een gebrek aan eigenwaarde ervaart, dan kan dit gebrek aan zelfvertrouwen leiden tot psychische klachten. Wanneer je meer zelfvertrouwen krijgt en assertiever wordt, dan kan je jouw eigen grenzen voortaan aangeven zonder dat dit met stress gepaard gaat. Je beslist voor jezelf welke taakspanning goed aanvoelt en laat je niet onnodig onder druk zetten. 

LEVENS- EN ZINGEVINGSVRAGEN:

   • Wat is de zin van mijn leven?
   • Wat wil ik bereiken in mijn leven?
   • Is dit het nu?
   • Werk ik wel in de juiste richting? 

Een optimistische levenshouding is uiterst belangrijk. Wanneer je beslissingen neemt vanuit een positief ingestelde houding, dan sta je achter je beslissingen en voel je je er goed bij. Je leert bij Sensible Solutions om geen beslissingen te nemen op basis van wat je niet wilt, maar op basis van wat je wél wilt in het leven. 

Laat je niet duwen door problemen,
maar laat je leiden door je dromen.
– Anoniem citaat –

DE BEHANDELING WERKT ALS VOLGT:

     • oplossingsgerichte, kortdurende begeleiding (6 – 12 sessies)
     • specifiek stress-gerelateerd onderwerp
     • ontrafelen van een problematische situatie
     • vinden van nieuwe oplossingen

Tijdens de sessies worden – steeds op een constructieve manier –  nieuwe vaardigheden aangeleerd om met bepaalde situaties om te gaan. We werken op bewustwording en ontwikkelen strategieën om op een andere manier om te gaan met problemen. Het aanleren van ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen, Mindfulness en Time Management technieken kunnen hierbij ook krachtige tools zijn.  Een andere veelgebruikte techniek is RET – Rationele-Emotieve Therapie.